OVOCNÝ KOLÁČ

Tenhle koláč pečeme u nás doma už několik let. Našim dětem běžné „suché“ buchty alá bábovka nebo perník vlastně moc nechutnají. Prostě v dezertu vyžadují a očekávají ovoce. 🙂  A tenhle patří k jejich oblíbeným. Tu lahodnou sladko-kyselou chuť dělá samozřejmě právě množství ovoce. Takže na ovoci v žádném případě nešetřete.

Na těsto potřebujete:

  • 120 g celozrnné špaldové mouky (oblíbila jsem si Pernerku)
  • 2 lžičky vinného kamene (kypřící prášek do pečiva) nebo jedlé sody
  • 30 g třtinového cukru
  • trošku vanilky
  • špetku soli
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 vejce

Dále si připravte 600 g ovoce. Já dneska použila borůvky, rybíz, muchovník a maliny. Tenhle koláč vás donutí udělat si v létě dostatečné zásoby různého ovoce do mrazáku. A když zásoby dojdou, kupte mražené ovoce v obchodu (hodí se vám i do snídaňových kaší nebo koktejlů 🙂).

Žmolenku uděláte z:

  • 35 g změklého másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 70 g ovesných vloček
  • špetky soli
  • lžičky skořice

A můžete se do toho pustit.

  • Připravte si ovoce.
  • Ze všech ingrediencí vypracujte žmolenku.
  • Zapněte troubu na 180°C.
  • Vymažte koláčovou formu. Já ji nejraději vymazávám máslem a vysypávám strouhaným kokosem.
  • V míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Začněte moukou s vinným kamenem a důkladně rozmíchejte. Vmíchejte sůl, cukr a vanilku, přidejte jogurt a vajíčko a vše důkladně smíchejte.
  • Těsto přelijte do koláčové formy a rovnoměrně rozetřete. Na celou plochu rozložte ovoce a „posypte“ žmolenkou.
  • Pečte cca 35 minut na 180° C.

Nechte vychladnout a podávejte. Když si k němu ušleháte 33 % šlehačku, zážitek ještě umocníte. 🙂

TIP: Pokud se stravujete bezlepkově, skvěle recept funguje i s pohankovou moukou.

Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

OBJEDNEJTE SE NA ÚVODNÍ KONZULTACI

ZA ZVÝHODNĚNOU CENU 200 KČ

(BĚŽNÁ CENA 750 KČ)

Je to jednodušší, než si myslíte

1. Vyplňte  a odešlete formulář.
2. Zavoláme vám a domluvíme termín konzultace
3. Potkáme se u nás a probereme vše důležité