DAL MAKHANI

Asi nejoblíbenější indické luštěninové jídlo mého muže. Nejen že je velmi chutný, ale i zdravý. Díky luštěninám obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů B, minerálů a samozřejmě bílkovin. A s chutí si ho můžete dopřát, i když chcete hubnout.

Z níže uvedeného množství uvaříte opravdu pořádný „kotel“ jídla. My máme doma luštěniny velmi rádi a jíme je několikrát týdně. Pokud by vám zbylo, můžete uvařený dal zamrazit.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru nakrájeného najemno
  • 1 paprička jalapeňo (vzhledem k malým dětem ji nedáváme)
  • 1 a 1/2 lžičky koření Garam masala
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky drceného koriandru
  • sůl (1 vrchovatá lžička na vaření luštěnin, 1 lžička spolu s kořením, 1 lžička na dochucení)
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 konzerva rajčat, jemně krájená Mutti Solo Pomodoro Polpa
  • 1 hrneček černé čočky Beluga
  • 1 hrneček bílých fazolí
  • 1 hrneček červených fazolí
  • 3 šálky vody (kolik šálků luštěnin, tolik šálků vody)
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce limetové/citronové šťávy

Jak na to:

  • Večer namočte luštěniny do dostatečného množství vody. Ráno vodu slijte, na luštěniny nalijte novou a vařte v osolené vodě. Čočku uvaříte za cca 15 minut, fazole potřebují i 2 hodiny. Na začátku vaření posbírejte tvořící se pěnu. Po uvaření slijte veškerou vodu, ve které se luštěniny vařily.
  • Ve woku restujte cca 4-6 minut na oleji cibulku, česnek, zázvor, případně jalapeňo.
  • Následně přidejte koření Garam masala, kmín, koriandr a sůl a restujte další 1 minutu.
  • Další minutu pak restujte přidaná rajčata.
  • Nyní je čas přidat uvařenou čočku a fazole, přilijte vodu a přidejte bobkový list. Směs přiveďte k varu a nechte chvilku provařit, aby se spojily všechny chutě.
  • Bobkový list vyndejte, odeberte 2 šálky směsi, rozmixujte je a zase je vraťte ke směsi do woku. Promíchejte.
  • Přilijte šťávu z citrónu, případně dochuťte solí a pepřem.
  • Na talíři dal posypte koriandrem. Podávejte s rýží basmati nebo naanem.

Tip: Do směsi můžete na konci vaření vmíchat kokosové mléko.

Líbí se vám recept. Budeme rádi za lajk a sdílení. 🙂

 

OBJEDNEJTE SE NA ÚVODNÍ KONZULTACI

ZA ZVÝHODNĚNOU CENU 200 KČ

(BĚŽNÁ CENA 750 KČ)

Je to jednodušší, než si myslíte

1. Vyplňte  a odešlete formulář.
2. Zavoláme vám a domluvíme termín konzultace
3. Potkáme se u nás a probereme vše důležité