CIZRNOVÉ KARI

Luštěniny u nás doma milujeme. Cizrnu jsem si oblíbila, když jsem v Izraeli ochutnala hummus. Ten od té doby patří ke stálicím naší kuchyně.

Dlouho jsem hledala recept, díky kterému bychom cizrnu zařadili i v podobě jiného jídla, ale nic nebylo „to ono“. Jednoho dne jsme dostali tip na chutné jídlo. A to sedlo.

S největší pravděpodobností asi nenajdete doma všechny ingredience. Ale vřele doporučuju je koupit a do kari se pustit. Věřím, že se stane stejně oblíbeným jídlem jako u nás. 🙂

Na kari potřebujete:

  • 1 cibuli nakrájenou na proužky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku (dle chuti)
  • 1 cm čerstvého zázvoru (1 lžičku mletého zázvoru)
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku drceného hořčičného semínka
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku (římského) kmínu
  • 4 lístky kari
  • 1 lžičku drcené pískavice
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 250 g cizrny (2 plechovky cizrny)
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 lžíci kokosové mouky
  • Vodu

+ 250 g Basmati rýže

Jak na to:

  • Večer namočte cizrnu a ráno ji slijte. Do kastrůlku s cizrnou natočte dostatečné množství vody, aby byla pořádně ponořená (několik cm) a dejte ji vařit. Cizrna se vaří opravdu dlouho, počítejte tak 2 a 1/2 hodiny. Zhruba 1/2 hodiny před koncem vaření přidejte k cizrně rovnou lžičku soli. Tuhle část si můžete ulehčit, když použijete plechovky cizrny. Jako vždy si zkontrolujte, že kupujete opravdu kvalitní potravinu bez přidaných cukrů a chemie. A počítejte s tím, že cizrna je plechovce je dost slaná, ve zbytku receptu nebudete potřebovat tolik soli.

 

  • Než se pustíte do vaření kari, připravte si koření. Hořčičné semínko a pískavici krátce orestujte na sucho na pánvi a následně podrťte. Já používám hmoždíř. Do mističky si připravte všechno zbylé koření.
  • Než se pustíte do samotného vaření kari, dejte si podle návodu vařit Basmati rýži (1 díl rýže, 2 díly vody, troška soli).
  • Na oleji orestujte cibuli, česnek, chilli a zázvor. S touhle částí kari si dejte opravdu záležet, je to údajně ta nejdůležitější část, která je zásadní pro chuť celého jídla. Suroviny restujte cca 10 minut hezky do zlatova.
  • Přidejte ostatní koření a restujte další 3-4 minuty.
  • Jako další přijde na řadu rajský protlak, směs restujte další 1 minutu.
  • Zkontrolujte si rýži, s největší pravděpodobností bude čas stáhnout ji z plotny.
  • Teď přichází řada na cizrnu. Dobře ji do směsi vmíchejte.
  • Vlijte kokosové mléko a všechno důkladně promíchejte. Nechte 12 minut provařit na mírném ohni (nechte jen tak lehce probublávat).
  • A už zbývá jen vmíchat kokosovou mouku, případně dle potřeby směs naředit vodou, aby cizrna “plavala” v krémové omáčce.
  • Kari servírujte s rýží a salátem.

TIP:

  1. Cizrnu si můžete uvařit i předem. V lednici vám vydrží cca 3-4 dny.
  2. Koření používám „od Antonína“ nebo  značky Sonnentor.
  3. Na originál recept můžete kouknout tady.

Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

OBJEDNEJTE SE NA ÚVODNÍ KONZULTACI

ZA ZVÝHODNĚNOU CENU 200 KČ

(BĚŽNÁ CENA 750 KČ)

Je to jednodušší, než si myslíte

1. Vyplňte  a odešlete formulář.
2. Zavoláme vám a domluvíme termín konzultace
3. Potkáme se u nás a probereme vše důležité