Vajecna_omeleta

VAJEČNÁ OMELETA S BROKOLICÍ

Proč vejce? Vejce nezvyšují riziko srdečních onemocnění (jak se tvrdilo), naopak mohou pomoci snížit riziko mozkové mrtvice. Pomáhají snižovat i vysoký krevní tlak. Jsou skvělé pro mozek, hormonální a imunitní systém. Zlepšují kvalitu vlasů...

Ovesna_kase

OVESNÁ (KRUPICOVÁ) KAŠE

Proč ovesné vločky? Oves je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Je protizánětlivý, prospívá srdci a posiluje imunitu. Ovesné vločky obsahují mangan, selen, hořčík, draslík, zinek, měď. Potřebujete: 50 g namletých ovesných vloček 600...

batatove_skubanky

BATÁTOVÉ ŠKUBÁNKY S MÁKEM

Proč batáty? Batáty obsahují hodně vlákniny a jsou významným zdrojem silných antioxidantů ze skupiny karotenoidů, zejména beta-karotenu. Jsou také bohaté na vitamín A a srdci prospěšný draslík. Obsahují i trochu vápníku a látky s významnými protizánětlivými účinky. Čím je...

brokolicovy-krem

BROKOLICOVÝ KRÉM

Proč brokolici? Brokolice obsahuje mnoho důležitých látek – bílkoviny, vlákninu, draslík, vápník, vitamín C, hořčík, fosfor, beta-karoten, vitamín A a karotenoidy lutein a zeaxantin. Je vynikajícím zdrojem látek, které bojují proti rakovině, pomáhají chránit mozek...

Kapustová polévka

KAPUSTOVÁ POLÉVKA

Proč kapustu? Kapusta je považována za zeleninovou superhvězdu. Obsahuje silné protirakovinně působící látky. Má navíc vysoký obsah síry a obsahuje látku zvanou sulforafan, která se tvoří, když se zelenina krájí či žvýká, a stimuluje tak játra...

rychlé zdravé večeře nejen pro děti

10 RYCHLÝCH A ZDRAVÝCH VEČEŘÍ NEJEN PRO DĚTI

Jestliže jste se pustili do čtení tohoto článku, s největší pravděpodobností řešíte nejen to, co k jídlu dát rychle na stůl, ale že ZDRAVÍ celé vaší rodiny je pro vás důležité. Znám to. Mám to stejně....

PROČ HUBNOUT?

Důvody, proč začít hubnout, jsou velmi odlišné. Někdo hubne, protože ho kilogramy navíc omezují v pohybu, jiný aby se líbil sám sobě nebo svému partnerovi, někdo protože se stydí… mezi časté...

BRAMBORY – JÍST ČI NEJÍST?

Osobně nedám na brambory dopustit. Narodila jsem na Vysočině a na bramborách jsem vyrostla. Ačkoliv jsem je (oproti svému dětství) v jídelníčku omezila, úplně vzdát se jich nehodlám. NIKDY! Na otázku v nadpisu článku, zda...

ŠOULET ANEB HRÁCH A KROUPY

Šoulet je dle wikipedie židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin (hrách, fazole, cizrna) a lze k nim přidat i kroupy. Když trochu zaguglíte, zjistíte, že šoulet má velmi mnoho variant. Já znám šoulet jako...

CIZRNOVÉ KARI

Luštěniny u nás doma milujeme. Cizrnu jsem si oblíbila, když jsem v Izraeli ochutnala hummus. Ten od té doby patří ke stálicím naší kuchyně. Dlouho jsem hledala recept, díky kterému bychom cizrnu...