Jablečné muffiny

JABLEČNÉ MUFFINY S OŘÍŠKY A ROZINKAMI

Co si upéct na podzim? K podzimu patří jablka a je vhodné jíst je nejen v původní podobě, tak jak byla utržena ze stromu, ale jsou skvělé právě na přípravu dezertů. Recept na ten nejklasičtější, který...

VLIV STŘEVNÍHO MIKROBIOMU NA NAŠI HMOTNOST

V minulém článku jsem psala o tom, co je to mikrobiom a proč stojí za to se o něj starat. Dneska se pojďme podívat, jak střevní mikrobiom ovlivňuje naši hmotnost. ZAČNĚME U CHUTÍ Znáte ten pocit, kdy...

NA MIKROBIOMU ZÁLEŽÍ

V posledních letech se stále častěji objevují informace týkající se důležitosti našeho střevního mikrobiomu. Pojďme se dnes podívat, o čem je řeč a proč je tak důležité se o svůj mikrobiom starat. CO JE...

DAL MAKHANI

Asi nejoblíbenější indické luštěninové jídlo mého muže. Nejen že je velmi chutný, ale i zdravý. Díky luštěninám obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů B, minerálů a samozřejmě bílkovin. A s chutí si ho můžete...

dýňová polévka

DÝŇOVÁ POLÉVKA

S příchodem září se na náš stůl vracejí polévky. A k září neodmyslitelně patří dýňová. Skvěle se hodí nejen na večeři, klidně ji i posnídejte. Polévka uvařená z dýně, vývaru, zázvoru, cibule a kurkumy je nabitá...

pohankova_sekana

POHANKOVÁ SEKANÁ

Proč pohanku? Pohanka je známá svým obsahem rutinu. Je dobrým zdrojem vlákniny. Obsahuje spoustu minerálních látek a vitamínů (mangan, zinek, selen, vitamíny B1, B2, E a C). Blahodárně působí na obranyschopnost organismu, posílení stěn, pružnost krevních vlásečnic...

cocka_s_vejcem

ČOČKA S VEJCEM

Proč čočku? Luštěniny jsou superzdravé, jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cukru a tuků v krvi. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů (železo, mangan). Jsou také plné lignanů, které přirozenou cestou nastolují hormonální rovnováhu. Ochraňují...

zelenina_s_dipem

SYROVÁ ZELENINA S DIPEM

Proč zeleninu? Zelenina je nabitá spoustou vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemikálií a enzymů. Všechny tyhle látky pomáhají správnému fungování organismu a zároveň ho chrání před vznikem nejrůznějších nemocí. Je taky plná vody a vlákniny....

zeleninove_rizoto

RIZOTO SE ZELENINOU

Proč tepelně upravenou zeleninu? Je pravda, že tepelnou úpravou (hlavně vařením ve vodě), ztrácí zelenina větší či menší část své výživové hodnoty (například vitamín C), ale některé látky jsou po uvaření lépe...

testoviny_s_omackou

DOMÁCÍ TĚSTOVINY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Proč těstoviny bez mouky? Protože mouky je všude plno. Mouka se stala základem naší stravy a jíme jí tak moc, že nám škodí. Proto tolik miluju tuhle variantu. Nemusíme se těstovin vzdávat a i...